2. Musicology festival kao epicentar pozitivnih vibracija i odlične muzike

0
comments
2. Musicology festival

2. Musicology festival

Jedan od dokaza da Beograd ima šta da ponudi leti svojim stanovnicima, ali i svima koji odluče da u tom periodu posete prestonicu Srbije, je i Musicology festival. Smešten u srcu Kalemegdana, namenjen je probirljivoj publici koju čine beskompromisni ljubitelji dobrog zvuka. Ovo je druga godina postojanja festivala (festival traje od 23. do 26. jula), a nadam se da će postati tradicionalan i pored svih poteškoća u organizaciji sa kojima se suočava.

Duško Gojković i  Belgrade Summit Octet

Duško Gojković i Belgrade Summit Octet

Prve večeri festivala program je otvorio legendarni Duško Gojković u pratnji Belgrade Summit Octeta. Publika je sa oduševljenjem dočekala jednog od naših najistaknutijih džez muzičara, a za to je bila nagrađena divnim džez numerama ovog velikana. Dokaz da muzika ne zna za granice i godine ukazuje i šarenolikost publike, od tinejdžera do starijih generacija, od domaćih posetilaca do posetilaca iz različitih krajeva sveta. Sve prisutne je spojila ljubav prema dobrom zvuku, odnosno pravoj kvalitetnoj muzici.

Nakon Duška Gojkovića scenom je zagospodario francuski sastav Electro Deluxe. James Copley je svojim izlaskom na scenu, nakon što su se čuli prvi akordi gitare i zvuci trube, izmamio gromoglasan aplauz publike. Pokazali su da kvalitetna muzika može i te kako pokrenuti publiku, jer se pozitivna vibracija nastupa mogla osetiti u vazduhu. Electro Deluxe je sastav koji postoji od 2001. godine. Tokom godina postojanja evoluirao je od elektro-džez pionira do energetskog koktela prljavog, ali stilizovanog soula i fanka. Svojom sposobnošću da spajaju i kreiraju žanrove, ostvarili su veliki komercijalni uspeh u Francuskoj, a njihove numere napisane na engleskom jeziku našle su se i na vodećim mestima svetskih top lista. Ono što je mene oduševilo tokom njihovog nastupa je da sam imala priliku da upoznam kanadsku omladinu koja je došla na festival zbog ovog sastava. 😀

Ničim izazvan

Ničim izazvan

Druge večeri festivala publika je bila u prilici da uživa u numerama domaćeg sastava Ničim izazvan, nakon kojeg je nastupio svetski poznat britanski sastav The Brand New Heavies. Ovaj sastav zaista vredi čuti, jer na jedinstven način svojom muzikom spaja džez, fank i soul. Publika je sa oduševljenjem propratila svaku numeru, a gitarista Simon Bartholomew je napravio opštu pomamu i spektakl sišavši sa scene u publiku.

Marčelo i Napeti Quintet su prvi nastupili tokom treće večeri festivala, da bi nakon njihovog nastupa na scenu izašli Liv Warfield i New Power Generation Horns, koji su postali svetskoj publici poznati kao deo Princovog pratećeg benda. Liv Warfield je pod uticajem muzičkih junakinja kao što su Nina Simone, Sade, Etta James, Tina Turner i Mary J. Blige pronašla sopstveni pravac, a Prince je oduševljen njenom harizmom i moćnim vokalom postavio za prateći vokal u svom bendu. Njen muzički pravac prkosi definicijama, a mogao bi se definisati kao „alternativni R&B soul, sa primesama rokenrola“.

snezana@prototip.rsPublika je tokom svih večeri festivala, osim uz dobru muziku, mogla da se zabavi i različitim aktivacijama i nagradnim igrama za koje su se pobrinuli sponzori Musicology festivala. Meni se najviše dopala nagradna igra „Potraga za skrivenim blagom“, kompanije Samsung, koja je podrazuevala da se nakon slikanja u specijalnoj Samsung kabini posetioci aktiviraju da za što kraće vreme pronađu određen skriveni predmet koji se nalazio na prostoru održavanja festivala. 🙂

Da se najbolje ostavlja za kraj dokazuje i to da će Gregory Porter, jedna od svetskih džez zvezda imati tu čast da zatvori ovogodišnji Musicology festival. Nastup počinje večeras u 22h, a pre njega posetioci će moći od 21h da uživaju u numerama koje će izvesti QZAMA quartet.

Ostavite odgovor

Možete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>