PRimeri dobrih i loših PRiča u 2014. godini

0
comments

snezana-subotic

Turbulentna 2014. godina je za nama, a sumiranje utisaka i priča koje nam je donela su dobar putokaz kako i šta (ne) bismo trebali da radimo u ovoj 2015. godini. Prethodna godina je ukazala na to da je rad u sferi komunikacija i dalje otežan, da se značaj PR-a i dalje potcenjuje i ne razume u potpunosti. Verujem da se svako od nas može setiti barem jednog lošeg primera komuniciranja s javnošću u protekloj godini, a broj takvih primera je dominantniji u državnom sektoru u odnosu na privatni.
Neophodnost i značaj dobrog PR-a se ogleda u efektima i rezultatima dobrih, odgovornih i pozitivnih primera. Ovo su neki od primera dobre prakse u 2014. godini:

– Jugoslovensko dramsko pozorište (kampanja „Drama u taksiju“) je i tokom protekle godine nastavilo sa trendom pozitvnih iznenađenja, dobro osmišljenom i isplaniranom komunikacijom. Interaktivna i moderna kampanja „Drama u taksiju“ je potencijalnoj publici na kreativan i pristupačan način približila repertoar pozorišta. Svako ko se bavi komunikacijama u sferi kulture i umetnosti zna da je promovisanje istih prilično kompleksan i osetljiv posao u kome je veoma važno imati meru. Kampanja je izazvala veliku pažnju, pozitivnu rekaciju javnosti i medija, a povećala je i interesovanje publike za ovo pozorište. Na efektivan način je preneta poruka da ova vrsta umetnosti može biti zabavna, uzbudljiva i zanimljiva.

– UG „Srbija u pokretu“, UG „Roditelj“ i UG „Centar za mame“ – kampanja „P(B)ravo za mame“ bila je odlično iskomunicirana, a može se reći da je pokazala značaj dobro isplaniranog, koordiniranog i realizovanog aktivizma. Jasno postavljeni ciljevi i adekvatno edukovane aktivistkinje u oblasti javnog zagovaranja i lobiranja postigle su prikupljanje 150 glasova poslanika koji bi trebali da glasaju ZA unošenje izmena u Zakon o finansijskoj podršci porodici, kada dođena skupštinsko izglasavanje. Kampanja je privukla pažnju i podršku javnosti i izazvala brojne diskusije u offline i online svetu o uslovima i položaju porodilja u društvu i finansijskim problemima sa kojima su se susretale zbog neadekvatnog Zakona. Medijske kuće su o kampanji izveštavale u pozitivnom tonu.

– Infostudova kampanja „Kako preživeti grozan posao ili pronaći bolji“ pokazala je kako se ozbiljan problem može iskomunicirati na kreativan i šaljiv način, a da se ciljna grupa podstakne na razmišljanje o promeni svog statusa na bolje i pokrene na akciju. Istraživanje koje je prethodilo pokretanju ove kampanje je pokazalo da 70% ispitanika razmišlja o promeni posla. Naoko praktičnim, a zapravo apsurnim savetima i aktivacijama, ljudi su podstaknuti na razmišljanje koliko je mudrije i dostojanstvenije naći drugi posao nego trpeti nepodnošljiv. Reakcija javnosti je pokazala da kreativno prikazan izazov, kao i pojedinačan i sistematski pristup medijima, mogu dati veoma dobre rezultate.

Prošlogodišnji loši primeri PR prakse mogu poučiti kako ne bi trebalo raditi i na posledicama ukazati zašto je PR važan i da profesionalno osmišljen i vođen nije „prodavanje magle“ kako to određen deo javnosti smatra.

Ceo tekst možete pročitati na portalu Marketing mreža.

Ostavite odgovor

Možete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>