ADBOOKA: Svet komunikacija na dlanu

Krajem oktobra, tokom održavanja 5. KAKTUS festivala, Marketing mreža, uz podršku lista Nedeljnik, promovisala je prvo izdanje publikacije ADBOOKA koja je namenjena kreativnoj industriji u Adriatic regionu. Pod naslovom „Advertising can change the world“ („Advertajzing može promeniti svet“) projekat predstavlja još jedan iskorak od značaja za industriju zato što inicira dijalog o aktuelnim i relevantnim temama u oblasti integrisanih komunikacija. Intervjui, studije slučaja i autorski sadržaji daju izvesne smernice svakom ko želi da prati trendove u kom pravcu treba da usmerava svoje aktivnosti.

Publikaciju čini osam poglavlja:

  1. Case Study (Studije slučaja),
  2. Opinion (Mišljenja),
  3. Inside the Brand (Unutar brenda),
  4. Agency View-point (Gledište iz ugla agencije),
  5. Double Interview (Dvostruki intervju),
  6. Trending (Trendovi),
  7. Data Points (Šta podaci ukazuju) i
  8. Agency Report (Agencijski izveštaj).

Prvo poglavlje sadrži studije slučajeva nagrađivanih marketinških i komunikacijskih kampanja predstavljene od brifa, ključnih ideja, kanala komunikacije do osvrta kreativog direktora koji je vodio kampanju i interesantnog dodatka u vidu osvrta klijenta na kampanju.

Pažnju su mi naročito privukle kampanje koje su se odnosile na kreativno rešavanje problema sa kojima su se susretale kompanije tj. njihovi brendovi, kao i kampanje podizanja svesti društva o određenim problemima i pokušajima da se oni reše. Od ukupnog broja predstavljenih kampanja meni je nekoliko njih privuklo pažnju. Jedna je kampanja #Neželjena, realizovana u Crnoj Gori. U ovoj državi, zbog jakog tradicionalnog i patrijarhalnog društva, žene su pod pritiskom da rađaju sinove umesto kćeri i zbog toga je učestala praksa zloupotrebe genetskih prenatalnih testova u ranoj trudnoći praćena selektivnim abortusima ženske dece, što je javna tajna u ovom društvu.

Kampanja „Boranka“ je interesantna i autentična, a cilj joj je bio da se pomogne Savezu izviđača da organizuje najveće pošumljavanje požarišta ikada realizovano u Hrvatskoj. Svojom autentičnošću dotakla je ljude i animirala više hiljada volontera se priključe akciji sadnje.

Tema multikulturalnih sredina je uvek aktuelna, a „Lahkonočnice“ je slovenačka platforma koja već tri godine angažuje slušaoce. Kroz kampanju „Lahko noč, nestrpnost!“ želeli su da svojim slušaocima (deci i njihovim roditeljima) ponude niz bajki koji se odnosi na razumevanje i poštovanje drugih etničkih grupa, nacionalnosti, rodova, jezika i ekonomskih statusa.

Drugo poglavlje publikacije („Mišljenja“) donosi mišljenja profesionalaca o različitim aktuelnim temama u oblasti advertajzinga, marketinga i komunikacija.

U njemu možete saznati na šta se misli kada se pominje nova uloga PR-a, treba li employer branding da bude deo dugoročne komunikacione strategije svake kompanije, u kojoj meri kompanije moraju da prilagode svoje digitalne stratgije kako ne bi dovele u rizik svoju reputaciju, transformaciji marketinga u ritejlu…

Priča o „game changer“ content marketingu je i dalje aktuelna, sadržaja ima mnogo, a ono što content kampanju razlikuje od random sadržaja je strategija. Bez analitički podržanog digitalnog znanja i ulaganja, rizikuje se neuspeh kampanje i uzaludno trošenje budžeta. Content marketing nam pomaže da od „medijskih terorista“ postanemo rešavaoci problema potrošača.

Treće poglavlje publikacije „Unutar brenda“ posvećeno je brendovima poput Bambi, Microsoft, Delta Holding, Forma Ideale, Apatinska pivara, Pepsico… i pokriva različit spektar aktuelnih tema namenjenih svima koji prate trendove.

Ovde možete saznati više o tome kako employer branding kampanja može dovesti do kreiranja uspešne kreativne kampanje usmerene ka eksternoj javnosti i potrošačima. Put do srca potrošača uvek pronalaze samo one poruke za koje potrošači procene da su za njih relevantne, a u osnovi svake takve veze je emocija. Ko može bolje preneti poruku brenda ako ne zaposleni u kompaniji čijim radom taj brend nastaje.

Još jedna od interesantnih priča ovog poglavlja se odnosi na to da se pojedine kompanije ili brendovi odlučuju za napuštanje korišćenja pojedinih društvene mreža kao kanala komunikacije sa potrošačima i da se okreću ulaganju i izgradnji sopstvenih kanala. Ovaj nimalo lagan put otvora mogućnost bržeg i na duge staze ekonomičnijeg načina prenošenja informacija zainteresovanim grupama, kao i da dobijanja relevantnog fidbeka. Isto tako otvara debatu o tome da li su sopstveni kanali bolje rešenje, jer jedino oni omogućavaju kompaniji potpuno vlasništvo nad svojim sadržajem.

Stvaranje narativa koji dočarava viziju, kulturu i pravac kompanije, posvećenost potrošačima, održivi modeli poslovanja, adaptacija potrebama tržišta, korišćenje naprednih tehnoloških rešenja u komunikaciji i poslovanju, odnos kompanija i agencija samo su neke od tema o kojima se detaljnije možete informisati.

Gledište iz ugla agencije“ je poglavlje namenjeno izlasku iz zone komfora, jer nudi obilje korisnih informacija, korisnih saveta i inspiracije za neke naredne kampanje koje planirate. Meni su naročito privukle pažnju priče o strateškom planiranju poruke vredne medijske pažnje, o tome kako (ne)treba raditi rebrending, odnosima s medijima u društvu u kom mediji (skoro) da ne postoje, novoj zori video produkcije, kreativnosti u BTL kampanjama… Za one radoznale u potrazi za inspiracijom, ovo poglavlje će kupiti najveći deo vremena i pažnje.

Poglavlje „Dvostuki intervju“ i „Trendovi“ sadrži intervjue i mišljenja stručnjaka o aktuelnim trendovima. Ovde bih shodno sopstvenim interesovanjima izdvojila intervju sa rukovodiocima sektora korporativnih komunikacija kompanije Lidl u Srbiji i Sloveniji, prvenstveno zbog važne teme o kojoj ne čitamo toliko često, a zove se interna komunikacija.

Najslađe se ostavlja za kraj, pa tako i poslednja dva poglavlja („Šta podaci ukazuju“, „Agencijski izveštaj“) predstavljaju pravu poslasticu, naročito za one koji rade u agencijama. Ovde možete pronaći rezultate istraživanja tržišta i saznati kakvo je stanje struke kod nas tj. u kom pravcu plovi ovaj brod.

adbooka-printed-publication

ADBOOKA je prema mom mišljenju projekat koji zaslužuje pažnju stručne javnosti zato što može da doprinese unapređenju struke, pokretanju konstruktivnog dijaloga i pružanju relevantnih informacija o aktuelnim temama. Još jedan razlog zbog čega zaslužuje pažnju je njen humanitarni karakter. Novac prikupljen prodajom publikacije biće doniran udruženju NURDOR.

Da se ADBOOKA ne bi svela samo na štampano izdanje, pokrenuto je i elektronsko izdanje publikacije (adbooka.com) koje će tokom godine biti ažurirano i sigurna sam da će biti prava riznica znanja i inspiracije.

Na kraju nameće se zaključak da je tema prvog izdanja publikacije („Advertajzing može promeniti svet“) u potpunosti opravdana zato što inicira promene, a tom cilju teži kroz afirmaciju struke, negovanje talenata i kontinuiranu edukaciju profesionalaca.