Coding Serbia 2015 – prava „poslastica“ za sve fanove ICT-a

1
comment

Coding Serbia Conference 2015Tokom jeseni, tačnije 8. i 9. oktobra, u Novom Sadu će se održati 3. Međunarodna programerska konferencija Coding Serbia. Za ovu konferenciju znam od njenog osnivanja i smatram je jednom od najozbiljnijih u regionu u ovoj oblasti. Do sada nisam imala priliku da prisustvujem ovom događanju, ali mi se ove godine osmehnula sreća i izabrana sam za jednog od zvaničnih blogera konferencije. 🙂 Meni je ova konferencija veoma značajna iz dva razloga. Imaću priliku da čujem dosta zanimljivh tema i da razgovaram sa krajnje interesantnim ljudima, a osim toga (kao nekog koga zanima organizacija događaja, naročito konferencija) da steknem utisak i o kvalitetu događaja kao takvog.

Organizatori su se i ove godine potrudili da posetioci dobiju priliku da čuju stručnjake iz zemlje i sveta, a program mi se veoma dopada, jer je dinamičan i krajnje interaktivan. Naizmenično smenjivanje predavanja i radionica je odličan način da se očuva pažnja učesnika. Ove godine očekuje se 36 predavača iz 15 zemalja i preko 450 posetilaca.

DSC_3047Novine u odnosu na prethodne godine su jača Agile scena, Startap Connect i Open Space konferencijski deo. Ako se pitate šta je pomenuti Open Space, on predstavlja popularnu konferencijsku formu koja pruža priliku za otvorenu diskusiju i temeljnu grupnu raspravu, u okviru koje učesnici biraju teme koje ih zanimaju i aktivno učestvuju u razgovoru sa kolegama i predavačima. Ovo je interaktivna forma i podrazumeva da pojedinci iz publike predlože jednu ili više tema na osnovu kojih se gradi dalja diskusija. Celokupan tok komunikacije vodi stručan facilitator.

Krajnje pozitivna pojava je i to što organizatori tokom čitave godine serijom manjih događanja osluškuju stavove, interesovanja i potrebe publike i shodno tome pažljivo biraju sadržaj i govornike na konferenciji. Kao nekome ko se bavi organizacijom događaja, drago mi je kad vidim da postoji taj kontinuitet u komunikaciji sa publikom, jer je to odlika ozbiljnih timova. Nažalost, kod nas u Srbiji je još uvek ustaljena praksa da se sa publikom komunicira samo mesec do dva pred događaj, što višestruko nije dobro kad su konferencije u pitanju (mislim na one konferencije koje teže tome da traju).

DSC_3105Na ovogodišnjoj konferenciji bićete u prilici da čujete izlaganja o različitim temama i oblastima kao što su agile software development, Java, Big Data, arhitektura softvera, cloud computing, razvoj mobilnih aplikacija, NoSQL…

U svakom slučaju biće dosta dobrih govornika, a ove bih izdvojila prevenstveno zbog toga što me interesuju oblasti o kojima će izlagati (to ne znači da su ostale teme i govornici manje zanimljivi):

Pieter Hintjens – pisac, programer i mislilac sa višedecenijskim iskustvom u konstruisanju velikih softverskih sistema i online zajednica koje smatra „živim sistemima“. Tokom 2007. godine pokrenuo je besplatan softver ZeroMQ. Autor je više knjiga poput „Povezani kodom“, “Kultura i imperija: digitalna revolucija“. Trenutno radi na svojoj narednoj knjizi „Kod psihopata“.

Miloš Jovanović – asistent na Fakultetu organizacionih nauka. Profesionalna interesovanja su mu usmerena ka oblastima poput poslovne inteligencije, mašinskog učenja, otkrivanja zakonitosti u podacima, skladištenju podataka, sistemima za podršku odlučivanju…

Dragana Đermanović – jedna od internet PR pionira u Srbiji, direktorka agencije PRPepper, osnivačica startapa Bee Shaper. Više od sedam godina se bavi isključivo poslovnom primenom interneta u komuniciranju i poslovanju kompanija.

Ville Ingman – sfera intersovanja mu je Vaadin, korisnički interfejs zasnovan na Javi za poslovno-orijentisane web aplikacije,

Zuzi Sochova – poseduje preko 15 godina komercijalnog iskustva u IT-u. Karijeru je započela kao softverski dizajner/inženjer, a zatim je prešla u oblast projektnog menadžmenta, programskog menadžmenta, da bi dospela do izvršne pozicije u kompaniji koja obezbeđuje SW usluge za međunarodnie klijente. Učestvovala je u implementiranju agilnih metoda u Medtronicu (SAD). Nakon toga učestvovala je i bila odgovorna u implemetiranju Agile i Scrum metodologije u brojnim kompanijama i timovima. Radi kao kouč, konsultant i trener za male i velike organizacije.


Ako volite ICT ovo je definitivno konferencija koju ne biste trebali da propustite, a možda vam mišljenje promeni i ovaj video sa prošlogodišnjeg dešavanja ;):

*Detaljnije informacije o događaju možete pronaći na sajtu konferencije codingserbia.com ili možete pratiti Twitter nalog @CodingSerbia, Facebook stranicu, a ukoliko preferirate video sadržaj pogledajte Youtube kanal konferencije.

Jedan komentar na post Coding Serbia 2015 – prava „poslastica“ za sve fanove ICT-a

  • Agilna kultura kao spas za obrazovni sistem | PRototip  poručuje:

    […] dijalog je jedini put ka razmeni ideja i znanja, pa i nekom suštinskom napretku. Zbog toga je „Open space tehnology“, koji su posetioci mogli videti i na Coding Serbia super rešenje i animacija za posetioce da […]

Ostavite odgovor

Možete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>