Digitalni marketing nije destinacija, već interesanto putovanje

0
comments

dave birss

Ove nedelje u Skoplju se održava AllWeb konferencija, posvećena digitalnom marketingu. Jedan od ovogodišnjih govornika biće i Dave Birss sa kojim sam imala priliku da porazgovaram o njegovom razvojnom putu i trenutnim aktuelnostima u ovoj industriji.

1. Možete li nam reći nešto više o sebi i kako biste opisali svoj razvojni put i karijeru?

Nikada nisam znao kako da odgovorim kada me ljudi pitaju čime se bavim. Stalno mi se dešava gomila različitih stvari i angažovan sam na više različitih poslova istovremeno.

Moje glavno zanimanje je to što sam slobodni urednik najpopularnijeg marketinškog web sajta i magazina u Evropi „The Drum“. Još uvek nemam tačnu predstavu šta „dopisni urednik“ znači, ali podrazumeva da sam pisac, režiser, voditelj, trener životinja, programer, dizajner i govornik. Takođe, vlasnik sam sajta „One Day Code School“ i konsultant za različite poslove, najviše one koji imaju veze sa kreativnošću i tehnologijom.

Što se moje karijere tiče, ona nije imala klasičan tok. Bavio sam se različitim poslovima koji su me zanimali. Radio sam u muzičkoj industriji, pozorištu, kao i na radijskim i TV stanicama. Zatim sam otkrio advertajzing i proveo 20 godina u toj industriji. Osim što moja karijera nije imala klasičan tok, ni poslove koje sam radio nisam radio na klasičan način. Radio sam u svakoj oblasti advertajzinga, od ATL-a do digitala. Bio sam kreativni direktor u jednoj i glavni za kreiranje reklamnih tekstova u drugoj agenciji. Radio sam za male agencije, kao što sam radio za međunarodne agencije. Pre pet godina izašao sam iz industrije kako bih se posvetio drugim stvarima koje me zanimaju.

Nikada karijeru nisam doživljavao kao konačnu destinaciju, već kao interesantno putovanje. Postoji još mnogo toga što želim da uradim, tako da je putovanje samo do pola realizovano!

davebirssarticle

2. Koje veštine su neophodne svakom marketaru koji želi uspešno da komunicira sa svojim potrošačima?

Većina marketara pravi osnovnu grešku misleći da ljude zanima šta žele da kažu. Ne zanima ih. Dobri marketari postavljaju ljude na prvo mesto, pa im tek onda nude vrednosti, dok loši marketari samo pokušavaju da izvuku vrednost iz njih.

3. Urednik ste magazina „The Drum“. Možete li nam reći nešto više o tome na čemu trenutno radite?

Prošle godine sam snimio 6 epizoda dokumentarne serije za „The Drum“ koja se zove „Dan pre sutra“. Zainteresovani je mogu pronaći i onlajn. Kreiranje ove serije podrazumeva da sam scenarista, režiser i prezenter. Osim toga, komponujem muziku, snimam, uređujem i bavim se koreografijom. Kao što vidite, volim da kontrolišem situaciju.

Nedavno sam pomagao u planiranju događaja „Do It Day“, gde smo zahtevali od marketinške industrije da izdvoji dan kako bi talenti ove industrije došli do izražaja i uticali da svet bude bolje mesto. Ovo je prva godina sprovođenja aktivnosti i mogu vam reći da smo uradili mnogo dobrih stvari na teritoriji UK i SAD. Sledeće godine imamo u planu da proširimo aktivnosti i nadamo se da ćemo kreirati globalni pokret koji će doprineti razvoju sveta.

Trenutno radim na novoj seriji onlajn videa i pilot programu nove TV serije.

dave-birss-banner

4. Kako su se izmenile marketinška i advertajzing industrija od kako si u njima? Koje trendove možemo očekivati u ovim industrijama tokom 2016?

U advertajzing industriju sam ušao u periodu kada je izmišljen Internet. Kompjuteri u tom periodu još uvek nisu bili dominantna pojava i kreativna odeljenja su bila puna zanatlija i umetnika. Takođe, imali smo ograničen broj medijskih kanala koji se do tada nisu decenijama menjali, a pogledajte kakvo je stanje danas!

Danas imate eksploziju medijskih kanala. Prvi put u istoriji glas potrošača je glasniji od brenda, a advertajzing industrija se podelila na veliki broj međusobno neusaglašenih specijalnosti.

Tokom 2016. godine bićemo svedoci brojnih gluposti, klišea, medijskih kanala i marketara koji prate trendove bez promišljanja da li su oni ispravni.

5. Jedan ste od govornika na AllWeb konferenciji. Zbog čega je ova konferencija bitna za Balkan i možete li nam reći o čemu ćete govoriti?

AllWeb konferencija ima značajnu ulogu, jer okuplja marketinške i advertajzing stručnjake regiona na jedno mesto, gde mogu učiti jedni od drugih kako bi bili bolji u psolu kojim se bave. To može doneti samo dobro, a iskreno jedva čekam da upoznam posetioce.

Što se mog govora tiče, reći ću dosta neprijatnih stvari i istina kako bih pomogao prisutnima da preusmere fokus na ono što je zaista važno u digitalu. Nadam se da me neće mrzeti zbog toga što ću to uraditi sa osmehom na licu.

Ostavite odgovor

Možete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>