Dodeljene stipendije „Za žene u nauci“ u Srbiji

0
comments

IMG_3368

Naučnice Jelena Aleksić, Ljubica Davidović i Tamara Saksida ovogodišnje su dobitnice nacionalnih stipendija u okviru međunarodnog programa „Za žene u nauci“, koje se peti put za redom dodeljuju u našoj zemlji. One su nagrađene za svoj izuzetan naučnoistraživački rad u oblastima matematičke analize, teorije struna i kvantne teorije i imunologije. Stipendije koje su dobile namenjene su realizaciji značajnih naučnih istraživanja koja će biti sprovedena u Srbiji.

Cilj međunarodnog programa „Za žene u nauci“ je da širom sveta, a tako i u našoj zemlji, podrži izvanredne mlade naučnice koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva. U Srbiji se u okviru ove inicijative već pet godina stipendiraju najbolje mlade žene koje se bave naučnim radom i istraživanjima, a stipendije u iznosu od po 5000€ predstavljaju vid podrške njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaja da nastave da se bave naukom u Srbiji.

IMG_3290

Program Nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ u Srbiji, koji je deo istoimenog međunarodnog programa, pokrenut je 2010. godine, u partnerstvu Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i L’Oreala Balkan. Od pokretanja programa do danas, na konkursu za Nacionalne stipendije učestvovalo je više od 400 mladih talentovanih naučnica, a najboljima je dodeljeno 14 stipendija čija ukupna vrednost prelazi 8 miliona dinara.

Početak novog ciklusa ovog programa najavljen je za 20. novembar, od kada će naučnice u Srbiji moći da konkurišu za stipendije za 2016. godinu. Konkurs je otvoren za mlade žene koje se bave naučnim istraživanjima u oblasti prirodnih nauka, imaju do 35 godina i upisane su na doktorske studije, ili su ih već završile. Detaljne informacije o tome kako se prijaviti, uključujući prijavni formular i opšta pravila konkursa, možete pronaći OVDE.

Ostavite odgovor

Možete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>