EY Business Case Competition – šansa za buduće lidere

0
comments

 

final_dsc4229Dragocena je svaka prilika koja studentima, tokom studija, omogućava da u praksi primene stečena teoretska znanja. Ove nedelje održava se takmičenje u rešavanju studije slučaja, u organizaciji kompanije Ernst&Young. Pobednički tim takmičenja dobiće priliku da obavi praksu u ovoj kompaniji, u odeljenju prema svom izboru. Ovim povodom razgovarala sam sa direktorkom HR sektora Ernst&Young Serbia, Sonjom Jovanović, kako bi se studentima približio koncept i značaj ovakvog takmičenja. 

1. Ove godine EY Serbia prvi put organizuje takmičenje u rešavanju studije slučaja u okviru EY Programa budućih lidera. Kako ste došli na ideju da se organizuje takmičenje ovakvog tipa, kome je namenjeno i kakva su vaša očekivanja? 

Tako je. Ove godine prvi put samostalno organizujemo jedno ovakvo takmičenje. Prethodne dve godine realizovali smo ga u saradnji sa studentskom organizacijom AIESEC. Smatramo da je veoma važno da studenti tokom studija dobiju priliku da testiraju svoja znanja na ovakav način i da steknu priliku da obave praksu u kompaniji kao što je EY. Naše takmičenje je prvenstveno orijentisano na studente ekonomije i prava, ali smo zbog velikog interesovanja studenata odlučili da prihvatimo i aplikacije studenata sa drugih fakulteta. Smatramo da svakom mladom čoveku treba dati šansu da pokaže svoja znanja i veštine. Inače, prethodnih godina imali smo u proseku prijavljenih 10 timova, a ove godine očekujemo da taj broj bude veći. 

2. Koja znanja i veštine biste istakli kao neophodne za uspešan razvoj karijere u vašoj kompaniji? Šta biste poručili mladima na početku karijere? 

Na prvom mestu je znanje engleskog jezika. Nakon provere nivoa znanja ovog jezika kandidati (za praksu ili posao) prolaze niz numeričkih testova. Osim položenih testova, tokom intervjuisanja, bitno nam je da kandidat pokaže visok nivo motivisanosti za rad u našoj kompaniji. Tu gledamo koliko su se pripremili za sam intervju, koliko znaju o našoj kompaniji, zašto im je važno da budu deo našeg tima…

Svim studentima koji su pri kraju studija, kao i diplomiranim akademcima preporučila bih da obave što veći broj praksi u različitim kompanijama, jer će na taj način osim sticanja znanja shvatiti šta žele da rade i gde žele da rade. 

final_dsc4211

3. Pobednički tim takmičenja dobiće priliku da obavi praksu u vašoj kompaniji. Koje su prednosti obavljanja prakse u vašoj kompaniji, koje uslove budući praktikanti treba da ispune kako bi mogli da se prijave za praksu? Možete li nam opisati jedan selekcijski postupak?

U našoj kompaniji svaki praktikant je potencijalni zaposleni. Kao što sam napomenula vršimo višestruko testiranje potencijalnih kandidata. Nakon testiranja znanja engleskog, kandidati rade logičke i numeričke testove, test ličnosti… Kandidatima koji prođu testiranje dodeljuje se mini Case Study, koji rešavaju u grupama od 7-8 kandidata, uz nadzor menadžera naše kompanije. Nakon testiranja svaki kandidat prolazi kroz intervju, gde komisiju čine HR Manager i menadžer ili partner odeljenja u koje se kandidat prima.

4. Kakve mogućnosti obuke, usavršavanja i napredovanja imaju vaši zaposleni? Da li EY pruža svojim zaposlenima neke posebne beneficije i kako motivišete svoje zaposlene?

Naši zaposleni imaju priliku da prisustvuju nizu edukacija i treninga koji se organizuju u našoj kompaniji, zato što smatramo da je neophodno kontinuirano ulagati u znanje zaposlenih, kako bi mogli da odgovore izazovima u poslu sa kojima se svakodnevno suočavaju. Takođe, u našoj kompaniji postoji mobility program koji podrazumeva da zaposleni u EY Serbia mogu otići na određen period (kratkoročan period od 3 meseca ili dugoročan period od 12 do 18 meseci) u neku od EY kancelarija širom sveta gde tokom svakodnevnog rada mogu steći dragocena znanja.

Što se beneficija tiče svaki nivo zaposlenih ima određen nivo plata, ali postoje i bonusi koji se dodeljuju na kraju godine, u zavisnosti od pokazanih rezltata zaposlenog tokom godine.

5. Zbog čega biste vi, kao direktorka HR sekotra EY Serbia, preporučili studentima učešće na takmičenju u rešavanju studije slučaja, koje organizuje vaša kompanija?

Cilj ovog takmičenja jeste da uočimo talente i ponudimo im saradnju. Pored toga, želimo da studenti EY prepoznaju kao dobro mesto za početak svoje karijere.

Tekst je originalno objavljen na prethodnoj adresi bloga PRototip.

Ostavite odgovor

Možete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>