Kako se držati svojih ciljeva kada izgubite motivaciju

0
comments
goals

Bez obzira da li radite na razvijanju novih veština i znanja, prekidanju stečenih navika, promeni karijere, održavanje izvesnog nivoa samomotivisanosti nije lagan zadatak, naročito ne kada prođe talas početne euforije i entuzijazma.

Nova godina je vreme kada kreiramo listu ciljeva koje bismo želeli da ostvarimo, ali koliko njih zaista i ostvarimo? Manje od polovine rezolucija sa te liste preživi 6 meseci, dok od četvrtine njih odustanemo već u prvoj nedelji nakon postavljanja. Kada donesete čvrstu odluku da ostvarite ciljeve, budite realni u njihovom postavljanju. Kreiranje strategije će pomoći da se održi neophodan nivo energije i motivacije u toku procesa.

Prepreke i osećaj izolovanosti mogu oboriti vaša jedra, ali zato su tu tehnologija i ljudi na koje se možete osloniti. Često se dešava da poduhvate poput kreativnih projekata ili onih čiji je cilj samousavršavanje čuvamo isključivo za sebe, što je pogrešno. Diskusija o ciljevima sa mentorom ili bliskim prijateljima je odličan način da istrajemo u nameri. Osim toga, to je dobar put ka dobijanju podrške i podsticanju odgovornosti za ishod. Manja je verovatnoća da ćete odustati kada neko pazi na vas.

Tehnologija, osim nama bliskih ljudi, može ponuditi rešenje kada zastanemo na ovom putu. Postoji obilje aplikacija koje mogu biti od koristi, koje vam mogu pomoći da formulišete strategiju i ostanete motivisani na putu njenog ostvarenja. HabitForge je, na primer, alat koji će vam svakodnevno prosleđivati motivacione poruke i povezati vas sa drugim korisnicima ove aplikacije. GoalsOnTrack nudi niz profesionalnih tehnika samopomoći, od toga kako započeti biznis do planiranja puta oko sveta.

Kombinovanje dobro definisane strategije sa ciljevima i nagradama je najbolji plan, ako želite da vaše dobre namere u realizaciji prežive prepreke i ometanja. Međutim, nemojte se plašiti neuspeha. Ne zaboravite da je on sastavni deo procesa učenja i puta ka uspehu. U nastavku možete pogledati zanimljiv infografik, značajan za avanturu zvanu „ostvarenje postavljenih ciljeva“. Srećno! 🙂

Courtesy of: CashNetUSA

Ostavite odgovor

Možete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>