Kvalitetnim radom do kvalitetnih događaja

0
comments

Željko Krizmanić

Nesporna je činjenica da je event industrija u regionu, naročito u poslednjih par godina, doživela ekspanziju. Nedavno je u Zagrebu održan prvi RSVP festival, namenjen onima koji rade, kao i ljubiteljima event industrije. Festival je bio odličan povod da popričam sa Željkom Krizmanićem, osnivačem festivala, o postojećoj situaciji u ovoj industriji u regionu, aktuelnim trendovima i tehnologiji koja sve više oblikuje ovu industriju.

1. Možete li nam ukratko predstaviti tok svoje karijere i kako ste ušli u svet PR-a i organizacije događaja?

Zanimljivo je da se nikada nisam vidieo u ovoj industriji, barem ne na početku “poslovne karijere”. Kako sam završio tehničku školu život me vodio prema tom području. Bilo je tu na početku i nekih ugostiteljskih poduhvata. Promena je došla ulaskom u svet medija. Imao sam sreću da sam se našao na pravom mestu dok se pokretao nedeljnik za koji će se pokazati da je imao snažan uticaj na poslovnu scenu u Hrvatskoj. Krajem 2005. godine grupa poslovnih novinara pokrenula je “Lider” koji je ubrzao postao najuticajniji poslovni medij u Hrvatskoj. Iako sam počeo u prodajnom odeljenju uskoro se ukazala potreba da se neko ozbiljnije pozabavi komunikacijom i tako je krenula moja karijera u području gde i danas stvaram. Na početku je unutar promotivnih aktivnosti bilo nekih manjih susreta, no 2008. je bila prekretnica u Lideru i mojoj karijeri. Pala je odluka da se u Hrvatsku dovede tada najuticajniji svetski menadžer, prvi čovek General Eectrics, Jack Welch. Time je započela i era poslovnih okupljanja kao novog profitnog područja u Lideru. Bio je to najveći poslovni skup u Hrvatskoj koji je na jednom mestu okupio više od 1400 ljudi, između ostalog i najuticajnije menadžere u regionu. Bilo je izazovno, ali i vrlo uzbudljivo odraditi to događanje. Mislim da sam tada zavoleo organizaciju događaja. Nakon toga kroz Lider smo organizovali desetine poslovnih događaja koji su na neki način postavili standarde u industriji. Nakon nekoliko godina, skoro 10 od početka moje karijere u Lideru došlo je vreme i poklopile su se neke situacije koje su me gurnule prema vlastitom biznisu i tako je nastala digitalna event agencija EVENTA01 koju sam ove godine pokrenuo s partnerom. Ostalo je istorija.

RSVP-galerija-82. S obzirom na to da radite u event industriji, možete li nam opisati kako izgleda vaš radni dan?

Teško je opisati radni dan čoveka iz event industrije. Ne postoji rutina, nešto uobičajeno. Svaki dan je dan za sebe. To predstavlja izazov gubitka vremena, što je najgori neprijatelj nama u industriji i zato je potrebno dobro planirati šta će se raditi. Tokom dana mogu se odrađivati brojni sastanci jer događanja okupljaju razne osobe, od partnera, sponzora, dobavljača, učesnika, predavača…Potrebno je pronaći vreme za kreativni deo dana. Vreme kada se smišlja sadržaj ili prateće aktivnosti eventa. Vreme kada se pronalaze načini da se ideje sprovedu u stvarnost.

Nekad se dosta vremena sedi za laptopom zbog formiranja koncepata raznih događanja do pisanja hrpe e-mailova. Najuzbudljivije postaje kako se bliži neko događanje. Tada sve ono o čemu se razgovaralo i dogovaralo treba uklopiti u jedan ili možda par dana. Vrhunac je samo događanje. Sve počinje dan ranije kada se priprema prostor, slažu partnerske pozicije, koordinira sila ljudi, dočekuju glavni gosti… Na dan događanja ima malo prostora za greške. Sve treba ranije isplanirati. Na taj dan samo se usmeravaju stvari koje idu svojim tokom kad je to potrebno, a uvek je potrebno, rešavaju se situacije koje odstupaju od predviđenoga. Iako na kraju dana možemo odahnuti, projekt još uvijek nije završen. Treba srediti utiske, uraditi evaluaciju s timom i krenuti sa završnom papirologijom koja uključuje zahvaljivanje svim učesnicima i sponzorima, naplaćivanjem i plaćanjem, pripremom materijala i početkom priprema za sledeću godinu. Nekoliko projekata se preklapa. Dakle, sve je samo ne dosadno i mirno.

RSVP-galerija-163. Osnivač ste RSVP festivala posvećenog organizaciji događaja koji je nedavno održan po prvi put. Kako je počela cela priča, kakvi su vaši utisci i rezultati nakon događaja?

Cela priča počela je onako kako počinju sve priče, na kafi. Prvo se rodila ideja, a kad su cure koje su došle na ideju (Tea Krpan i Nina Baras, organizatorke) prezentovale to ostalima shvatili smo da nam takav festival zaista nedostaje. Dogovorili smo prvi sastanak na kojem su se okupili sadašnji organizatori (Mozaik grupa, Promologistika, Stožer, ENVY, Drukčije i moja agencija EVENTA01) i tada je sve krenulo. Osnovali smo Udruženje “Događaj” i krenuli sa pripremama. Sve je počelo u rano proleće nedeljnim sastancima. Imali smo na početku veće planove, ali kao što to obično biva nismo uspeli realizovati sve što smo zacrtali. Svi imamo svoje tekuće poslove koji oduzimaju prilično snage i energije. Međutim, postigli smo konačni rezultat. Postavili smo temelj godišnjeg festivala koji će okupljati event industriju na jednom mestu. Prema reakcijama učesnika sigurni smo da smo napravili odličan posao. Naravno, mi smo sami sebi veliki kritičari, ali kada se pogledaju rezultati možemo biti više nego zadovoljni postignutim. Sledeće godine selimo se na more u Poreč. Spremamo mnogo novih stvari, između ostalog i nagradu ATTEND koju smo predstavili ove godine. Biće vrlo zabavno i korisno za sve kojima su eventi u opisu posla.

4. Tehnologija je sastavni deo svakodnevnog života i ne možemo više funkcionisati bez nje. Kako je tehnologija uticala i promenila event industriju i koji su najbolji primeri i pokazatelji toga?

Postoji jedan zajednički imenitelj koji sve više utiče na i određuje naš život i naš posao. On se zove digitalna ekonomija. Obilje informacija dostupno je na dodir prsta. Sve je danas postalo pametno (smart) iako je premisa event industrije ostala ista. Ponuditi dobar i kvalitetan sadržaj na mestu koje će privući učesnike. Taj sadržaj treba prodati posetiocima i sponzorima. Dakle, taj deo se nije previše promenio, ali tehnologija je promenila način na koji konzumiramo informacije. Sve želimo odmah, trenutno. Sadržaj mora biti vrlo zanimljiv da nam zadrži pažnju, ali ni to nije garancija. Toliko nas toga okružuje da smo postali siti svega. Zato organizatori moraju ponuditi novo iskustvo za korisnike, moraju ispričati priču na novi način, ponuditi iznenađenja, igru, povezivanje, zabavu. Tehnologija to podržava. Danas možete na glavu staviti virtualnu realnost i odvesti korisnika na neko novo putovanje. Nekad nezamislivo, sada je moguće.

RSVP-galerija-90Najviše je na industriju uticala pojava društvenih medija. Oni su omogućili da korisnici postanu deo eventa, deo priče. Od same pripreme i promocije do stvaranja sadržaja na samom događanju. Ono što se događa na eventu odmah odlazi u svet. Na organizatoru je da stvori okruženje koje će to podržavati. Na primer, stvoriti pozadinu koja će podstaći posetioce da je stave na pozadinu selfija i podele sa prijateljima. Nedavno je na jednom događanju jedna aviokompanija napravila pozadinu koja stvara utisak da vi letite u avionu, a vaš prijatelj se može slikati kao da sedi na krilu aviona i gleda vas kroz prozor aviona.

Tu je i cela nova tehnološka industrija koja je živnula u poslednjih par godina, a koja je povezana sa event industrijom. Postoje brojni startapi koji žele da unesu promene način učestvovanja na eventima. Od mikrofona u kutiji koji se može bacati između posetilaca, alata koji omogućuju učesnicima da se uključe u prezentaciju, do aplikacija koje povezuju posetioce koji imaju zajedničke interese. Za sad je njihov uticaj prilično mali, ali pitanje je vremena kada će neki novitet postati nezaobilazan prilikom organizacije evenata.

Jedna stvar na koju svi moraju obratiti pažnju je big data. Pametno prikupljanje (npr, pametne narukvice) i analiza podataka omogućiće personalizaciju doživljaja za svakog posetioca. Ko kvalitetno primeni big data u organizaciji eventa taj će pobediti.

RSVP-galerija-95. Ove godine ste tokom trajanja RSVP festivala prezentovali Attend nagradu, koja će se dodeljivati od naredne godine. O čemu je zapravo reč?

To je nagrada za najbolje evente. Nagrada koja će biti priznanje onima koji su stvorili nezaboravne susrete i događanja, za one koji su otišli korak dalje. To će biti nagrada struke za evente u različitim kategorijama, od žurki i press konferencija do ozbiljnih poslovnih konferencija ili velikih muzičkih festivala. Mnogi misle da upravo oni organizuju najbolja događanja. Ova nagrada u koju će biti uključena struka pokazaće ko je zaista uspešan u svom poslu. Nagrada je regionalnog karaktera i svi se mogu prijaviti. Prijave će uskoro biti otvorene na stranici www.rsvp.hr, a moguće je prijaviti evente koji će se organizirati od sada do prve polovine 2016.

6. Koliko se u regionu ulaže u event marketing i gde smo u toj sferi u odnosu na svet?

Teško je precizno odgovoriti na to pitanje jer ne postoje kvalitetni podaci. Možda u nekom trenutku neko krene sa prikupljanjem relevantnih podataka i to bi svakako doprinelo razvoju industrije. Ono što je vidljivo je bujanje količine evenata. Sve je više igrača koji misle da je to izvor lake zarade. Osim toga sve više i medijske grupacije ulaze u tu industriju koja im predstavlja dodatni izvor zarade. Naravno, postoji veliki broj kvalitetnih događanja koji opravdavaju uloženi novac. Najbolji primeri dolaze iz muzičke industrije. Događanja poput Ultre koja dovodi desetke hiljada posetilaca u Split ili Exit festivala u Novom Sadu primer su kvalitetno i pametno realizovanog projekta. Ne treba izostaviti ni Weekend Media Festival koji okuplja na hiljade ljudi iz sekotra medija i komunikacija.

U odnosu na svijet? Teško je porediti se sa svetom. Gde ima više para ima i boljih evenata. Iako, kao što rekoh, ni mi ne zaostajemo, barem što se tiče kvaliteta.

7. Vaš savet svima koji žele da postanu organizatori događaja je…

Ne postoji lagana zarada. Posetioci traže iskustvo više. Pratite šta se događa oko vas u industriji.

Ostavite odgovor

Možete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>