#MEKST2015: 2. Međunarodni kongres studenata turizma i hotelijerstva

0
comments

fortuns

U Novom Sadu će se, u periodu od 27. do 29. novembra, održati 2. Međunarodni kongres studenata turizma i hotelijerstva – #MEKST2015, u organizaciji udruženja “Fortuns”, a u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom studenata turizma i hotelijerstva (IASTH) i Prirodno – matematičkim fakultetom iz Novog Sada. Ovaj događaj je prošle godine okupio preko 400 studenata, a ove godine se očekuje broj od preko 700 studenata iz zemalja jugoistočne Evrope. Učesnici će pored predavanja imati priliku da upoznaju kulturno istorijske znamenitosti Novog Sada.

Srbija kao domaćin ovog međunarodnog događaja, doprinosi jačanju svoje proevropske orijentacije, a samo organizovanje projekata koji okupljaju mlade ljude i studente, nude šansu za druženje, zabavu i edukaciju na jednom mestu, kao i značajnu priliku za turističku promociju naše zemlje. Ovakve manifestacije su odlična šansa za strane studente da bolje upoznaju Srbiju.

S obzirom na to da su za Srbiju, kao turističku destinaciju, emitivna tržišta okolnih zemalja veoma bitna, a da su posetioci ovog događaja su upravo mladi iz tih zemalja, ovo je odličan vid promocije naše zemlje, jer su mladi najbolji ambasadori i promoteri turističkih potencijala.

Kongres čini niz predavanja, koja će se održati u najvećem amfiteatru Prirodno – matemtičkog fakulteta u Novom Sadu. Teme ovogodišnjeg MEKST-a su: omladinski turizam, kulturni turizam, EU projekti i IT u turizmu.

Kulturni turizam – Novi Sad se kandidovao za kulturnu prestonicu Evrope za 2021. godinu. Kroz ovu panel diskusiju teži se predstavljanju prednosti i izazova sa kojima se susretalo tokom realizacije projekta dobijanja statusa za kulturnu prestonicu Evrope. Predavači koji su do sada potvrdili svoj dolazak i koji će pokušati da daju svoje mišljenje o situaciji su:

  • Goran Tomka, Fakultet za sport i turizam, Novi Sad, Srbija,
  • James Kennell, Univerzitet Grinič, London, Velika Britanija,
  • Terry Stevens, Stivens & Associates, Vels, Velika Britanija.

baner1Omladinski turizam – Novi Sad se kandidovao i za omladinsku prestonicu Evrope za 2018. godinu, tako da će učesnici biti u prilici da čuju koje su prednosti dobijanja statusa omladinske prestonice Evrope. Na ovom panelu bićete u prilici da čujete i stavove predstavnika najboljeg evropskog festivala – EXIT o inicijativi i projektu da Novi Sad postane omladinska prestonica Evrope. Potvrđeni učesnici ovog panela su:

  • Nemanja Milenković, EXIT festival, Novi Sad, Srbija,
  • Angela Benson, Univerzitet Brajton, Brajton, Velika Britanija,
  • Alan Godsave, Turistički savetnik i predavač, Budimpešta, Mađarska.

EU projekti – Svedoci smo činjenice da Evropska unija sve više ulaže u ovaj deo Evrope i dostupnosti EU fondova projektima koji se realizuju na našoj teritoriji. Panel diskusija posvećena EU projektima ima za cilj da ukaže koji su to prvi koraci prilikom konkurisanja za neki od projekata koji raspiše EU, kao i mogućnostima studiranja u gradovima širom Evropske unije. učesnici ovog panela su:

  • Vladimir Pandurov, EU projekti, Novi Sad, Srbija,
  • Miha Lesjak, predavač na fakultetu Turistica, Portorož, Slovenija,
  • Gordana Vlahović, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad, Srbija.

IT u turizmu – Informacione tehnologije, internet i društvene mreže svakodnveno menjaju turističku delatnost. Zahvaljujući novim tehnologijama turizam danas beleži neverovatan rast, a ova oblast turizma je deficitarna sa stručnim kadrovima. Uspešni i ostvareni profesionalci u ovoj oblasti, uputiće prisutne kako se nove tehnologije mogu iskoristiti u promovisanju i prodaji turističkih proizvoda i usluga. Marketing turističkih destinacija je doživeo radikalne promene zato što digital i društvene mreže u potpunosti menjaju način promovisanja destinacijske ponude. Cilj je da se prisutni upute kako da svakog dana pronalaze, kreiraju i postavljaju što bolji sadržaj.

Više informacija o samom događaju i načinu prijavljivanja možete pronaći OVDE.

Do narednog događaja uživajte u deliću prošlogodišnje atmosfere:

 

Ostavite odgovor

Možete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>