Pet tipova “toksičnih” zaposlenika i kako izaći na kraj sa njima [Infografik]

0
comments

pet-tipova-toksicnih-zaposlenika-i-kako-izaci-na-kraj-sa-njima-infografikRad u kancelariji često može predstavljati izazov, jer vaš tim čine ljudi različitih psiholoških profila. Vaši napori da budete fer i korektni sa svima, bez obzira da li volite jedni druge ili ne, mogu biti osuđeni na propast, naročito ako imate u blizini kolege koji „toksično“ deluju na radnu atmosferu i koji se trude da svima zagorčaju život i posao koliko god je to moguće. Komunikacija, kao i saradnja, sa ovim tipom kolega može biti veoma naporna i destruktivna po čitav tim i kompaniju.

Dobri menadžeri imaju dovoljno znanja, umeća i veština da prepoznaju „problematične“ i utiču na njih tako da tu destruktivnu energiju pretvore u produktivnu radnu energiju (ako je to moguće). Svaki „toksični“ zaposleni može postati koristan član tima, ali je sa tom osobom potrebno raditi na tome. Naravno, trud je uzaludan ako ta osoba nije osvestila svoj problem u ponašanju.

Toksični“ članovi tima predstavljaju realnu pretnju timu, jer deluju kao otrov koji nagriza tim i dovodi do njegovog rušenja. Ukoliko ovakva osoba ne promeni ponašanje, najbolje rešenje za sve je njen odlazak iz tima. Pre nego li se odlučite za taj korak pogledajte zanimljivu infografiku GetVoIP-a o problematičnim saradnicima i potencijalnim rešenjima problema u radu sa njima:

1. „U totalnom haosu“ – Ova osoba je neorganizovana, nepouzdana i jednostavno ne odrađuje posao koji joj je delegiran. Zbog konstantne potrebe da drugi ispravljaju njene greške i pomažu joj u radu, usporava realizaciju projekta i deluje frustrirajuće na ostale saradnike u timu.

Potencijalno rešenje: Ponudite dodatnu edukaciju ovakvoj osobi i ustanovite redovne kontrole progresa u radu.

2. „Zabušant“ – Ovo je osoba koja traži i često uspešno pronalazi načine da izbegne rad. Drugi odrade ono što je njen deo posla, a nešto je nije ni briga šta menadžment misli o njoj.

Potencijalno rešenje: Uvesti nenajavljene kontrole rada i nagraditi je kada se trudi.

3. „Mučenik“ – U pitanju je osoba koja na sebe preuzima što je moguće veći broj projekata, kako bi se nakon toga stalno žalila za sve što „žrtvuje“ kako bi se posao odradio na vreme. Želi kontrolu nad projektima, ali ne želi pomoć, ne prihvata je. Sklone su „burnout“ sindromu.

Potencijalno rešenje: Uslovite je da delegira zadatke, promovišite timski rad i insistirajte na tome da dobije plaćeno odsustvo, kako bi se izbegao burnout.

4. „Druželjubiva brbljivica“ – Ova osoba voli da razgovara i da se zabavlja u kancelariji toliko da je ta socijalizacija sprečava, kao i kolege sa kojima razgovara, da završi posao koji joj je dodeljen. Podstiče kreiranje drame u kancelariji i odvlači pažnju ostalim članovima tima.

Potencijalno rešenje: Rasporedite označene društvene događaje i preusmerite njenu energiju i interpersonalne veštine na radne zadatke.

5. „Sociopata“ – Najopasniji tip osobe koji se može naći u vašem timu. Manipulativni nasilnik koji ima problema sa autoritetima i protokolom ponašanja. Stvara neprijatno okruženje za rad, saradnicima ruši entuzijazam i efikasnost u radu.

Potencijalno rešenje: Postavite stroga pravila ponašanja i ne dozvolite da ovakva osoba zastrašuje i maltretira ostale članove tima. Shvatite ozbiljno žalbe saradnika i ako je moguće dokumentujte negativno ponašanje sociopata.

Ostavite odgovor

Možete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>